Arı sütü, işçi olarak çalışan bal arıları tarafından üretilen özel bir salgıdır. Bu salgı süte benzeyen bir yapıdadır. Salgının içeriği arıların yaşadığı bölgenin iklim özellikleri ve bitki çeşitliliğine göre değişir. Bu salgının temel amacı kraliçe arının beslenmesi ve gelişimidir. Diğer bir adı da kraliyet jölesi olarak bilinmektedir.
Arı sütünün polenle karıştırıldığını belirtelim. Arı sütü bal, polen, balmumu gibi birçok arı ürünü birbirinden farklıdır. Arı sütü ayrıca larvaların beslenmesi ve yetişkin kraliçe için kullanılır. Bu ürün işçi arıların salgı bezlerinden salgılanmaktadır. Bir arı kovanında yer alan tüm larvalar arı sütü ile beslenmektedir.
Arı sütü, işçi arılarda bulunan salgı bezlerinden salgılanmaktadır. Bu süt kraliçe larvalarından 3-4 günlük olduğu dönemde kraliçe hücrelerinden toplanarak elde edilir. Arı sütü biriken tekli hücrelerden elde edilir. İşçi larvaları da arı sütüyle beslenmektedir. Bu yüzden işçi arılar ürettiği anda arı sütü tükenecektir.
Arılar tarafından yeni bir kraliçe yetiştirileceği döneminde birkaç tane küçük larva seçilir, daha sonra kraliçe hücreleri bol arı sütüyle beslenir. Arı sütü taze olarak toplanır ve birçok faydası sebebiyle tüketilir. Bu arı ürünü karbonhidrat, protein, yağ, B vitamini ve mineraller açısından çok zengindir. Genel olarak takviye edici bir ürün olarak tüketilir. Arı sütünün içeriğine göre kullanım amacı da değişecektir.
Arı Sütü Nasıl Saklanır ?
Arı sütü, işçi arılarda bulunan salgı bezlerinden salgılanmaktadır. Bu süt kraliçe larvalarından 3-4 günlük olduğu dönemde kraliçe hücrelerinden toplanarak elde edilir. Arı sütü biriken tekli hücrelerden elde edilir. İşçi larvaları da arı sütüyle beslenmektedir. Bu yüzden işçi arılar ürettiği anda arı sütü tükenecektir.
Arı sütü taze olarak toplanır ve aynı şekilde son tüketiciye ulaştırılır. Ancak bu ürünün muhafaza edilme sürecinde titiz olunmalıdır. Arı sütü bozulabilecek bir üründür. Bu yüzden soğuk ortamda saklanmalı ve soğuk depolamaya hızlı bir şekilde ulaştırılmalıdır. Arı sütü tüketim sürecine kadar uygun koşullarda saklanmalıdır. Uzun süre boyunca tazeliğini koruyan arı sütünü uygun koşullarda sakladığınızda bir sorun olmadan tüketebilirsiniz.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.